Nieuws

Nieuws

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

4 dagen geleden

Heksenwaag

Heksenwaag

Op verschillende manieren werd vroeger getest of iemand een heks was voor men tot vervolging overging. Een heks zou van nature buitengewoon licht zijn en daardoor op water kunnen blijven drijven. Een vrouw die verdacht werd van hekserij werd in het water geworpen. Bleef zij drijven dan was bewezen dat zij een heks was en kwam zij uiteindelijk op de brandstapel terecht. Bleef zij niet drijven, dan was daarmee haar onschuld bewezen. Maar meestal was het dan te laat en was zij verdronken.

Bij een andere test werd van de weegschaal gebruikgemaakt. Een heks zou minder wegen dan haar lengte boven een meter in kilo's. De verdachte moest zich onder toezicht uitkleden om te kijken of zij geen gewichten in haar kleding verborgen had. Vervolgens kreeg zij een wit gewaad aan waarin zij gewogen werd. Bekend is de zogenaamde heksenwaag in Oudewater, ook vandaag de dag nog als museum te bezichtigen: www.heksenwaag.nl

Het laatste heksenproces vond trouwens in 1944 plaats in Londen. De beschuldigde heks heette Helen Duncan, de wet die gebruikt werd stamde uit 1735.

catharinaweb
... Bekijk meerBekijk minder

7 dagen geleden

Heksenwaag

Ook van harte welkom in de herfstvakantie.... ... Bekijk meerBekijk minder

Ook van harte welkom in de herfstvakantie....Image attachment

1 week geleden

Heksenwaag

Vanaf morgen is het verplicht om tijdens een bezoek aan ons museum een mondkapje te dragen. Ook willen wij u vragen voldoende afstand te houden tot andere bezoekers en onze medewerkers! ... Bekijk meerBekijk minder

Vanaf morgen is het verplicht om tijdens een bezoek aan ons museum een mondkapje te dragen. Ook willen wij u vragen voldoende afstand te houden tot andere bezoekers en onze medewerkers!
Meer laden

Wilt u de Heksenwaag bezichtigen?

Reserveer dan direct

reserveer

Voor groepen meer dan 6 personen mail ons op info@heksenwaag.nl